Aspergillus parasiticus is one of the most common fungi which contaminates peanuts by destroying peanut shells before they
are harvested and the fungus produces aflatoxins. The aim of this study was to evaluate the antifungal activities of seventeen essential
oils on the growth of the aflatoxigenic form of A. parasiticus in contaminated peanuts from commercial outlets in Georgia. The agar
dilution method was used to test the antifungal activity of essential oils against this form of A. parasiticus at various concentrations:
500; 1,000; 1,500; 2,000; 2,500 ppm. Among the seventeen essential oils tested, the antifungal effect of cinnamon, lemongrass, clove
and thyme resulted in complete inhibition of mycelial growth. Cinnamon oil inhibited mycelial growth at ≥ 1,000 ppm, lemongrass
and clove oils at ≥ 1,500 ppm and thyme at 2,500 ppm. However, cedar wood, citronella, cumin and peppermint oils showed partial
inhibition of mycelial growth. Eucalyptus oil, on the other hand, had less antifungal properties against growth of A. parasiticus, irrespective
of its concentration. Our results indicate that the aflatoxigenic form of A. parasiticus is sensitive to selected essential oils,
especially cinnamon. These findings clearly indicate that essential oils may find a practical application in controlling the growth of
A. parasiticus in stored peanuts.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00