Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of some compounds on growth of Phoma exigua var. foveata in vitro

Tytuł:
The influence of some compounds on growth of Phoma exigua var. foveata in vitro
Autorzy:
Giebel, J
Dopierala, U.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/66594.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
polyamine biosynthesis
potato gangrene
plant protection
Phoma exigua var.foveata
growth
phenolic compound
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 1998, 38, 2
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In laboratory condition phenolic compounds, such as scopoletin, the ferulic, p-coumaric and trans-cinnamic acid retarded growth of Phoma exigua var. foveata mycelium. Equal effect revealed inhibitors of polyamine biosynthesis, DFMA and DFMO. A role of tested substances in potato gangrene pathogenesis is discussed.

W kulturach in vitro związki fenolowe, takie jak skopoletyna, kwasy: ferulowy, p-kumarowy i trans-cynamonowy ograniczały wzrost grzybni Phoma exigua var. foveata, sprawcę gangreny ziemniaka. Podobne działanie wykazywały inhibitory biosyntezy poliamin, difluorometyloarginina (DFMA) oraz difluorometyloornityna (DFMO). Przeprowadzono dyskusję nad ewentualną rolą testowanych substancji w patogenezie gangreny ziemniaka.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies