Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The content and composition of glucosinolates in genetically different varieties of oil seed rape [Brassica napus L.]

Tytuł:
The content and composition of glucosinolates in genetically different varieties of oil seed rape [Brassica napus L.]
Autorzy:
Krzymanska, J
Lisiecka, E.
Nawrot, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/66216.pdf
Data publikacji:
1997
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
oilseed rape
glucosinolate
Brassica napus
plant development
plant protection
leaf
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 1997, 37, 1-2
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The content and composition of glucosinolates in the leaves of some double low and traditional varieties of oilseed rape (Brassica napus L.), at three different stages of development, was investigated. Double low rape varieties showed lower, general content of glucosinolates of which indolyl glucosinolates were the most abundant, specially at the initial stage of plant development.

Badano zawartość i skład glukozynolanów w liściach 8 odmian rzepaku tzw. Podwójnie ulepszonych oraz 2 odmian tradycyjnych - w trzech fazach rozwoju roślin. U odmian podwójnie ulepszonych stwierdzono niższą ogólną zawartość glukozynolanów w porównaniu z odmianami tradycyjnymi. Obie grupy różniły się także pod względem składu tych związków. W liściach odmian ulepszonych przeważały glukozynolany indolowe, zwłaszcza w początkowym okresie wzrostu roślin. W miarę dojrzewania roślin ich ilość malała. U odmian tradycyjnych natomiast w całym okresie wegetacji przeważały glukozynolany alkenylowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies