Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polyphenol oxidase and lysozyme mediate induction of systemic resistance in tomato, when a bioelicitor is used

Tytuł:
Polyphenol oxidase and lysozyme mediate induction of systemic resistance in tomato, when a bioelicitor is used
Autorzy:
Goel, N.
Paul, P.K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/66130.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
polyphenol oxidase
lysozyme
Pseudomonas syringae pv.tomato
systemic resistance
tomato
Solanum lycopersicum
crop protection
plant protection
protection method
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 2015, 55, 4
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Tomato (Solanum lycopersicum L.) is attacked by Pseudomonas syringae pv. tomato causing heavy damage to the crops. The present study focused on the application of aqueous fruit extracts of neem (Azadirachta indica L.) on a single node of aseptically raised tomato plants. Observations were done, and the changes in the activity and isoenzyme profile of polyphenol oxidase (PPO) and lysozyme, both at the site of treatment as well as away from it, were noted. The results demonstrate that neem extract could significantly induce the activities of both the enzymes as well as upregulate the de novo expression of additional PPO isoenzymes. Induction of systemic acquired resistance (SAR) by natural plant extracts is a potent eco-friendly crop protection method.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies