This research was conducted to investigate the natural, quantitative composition of the
most common Fusarium species directly in fields of northeastern Poland. The concentration of Fusarium spp. and grain quality traits (yield, 1,000 kernel weight, test weight, grain
moisture, ergosterol content, protein content, gluten content and starch content) were
compared in four wheat varieties (Mandaryna, Struna, Kandela and Arabella). Obtained
results indicated a relation between grain moisture, test weight, ergosterol content, yield
and fungi concentration. Protein, starch and gluten content was similar in all wheat varieties. Fusarium culmorum was the most common pathogen in Mandaryna and Struna and
F. graminearum in Kandela and Arabella. Fusarium avenaceum and F. poae occurred in low
amounts in all wheat varieties except Mandaryna. Fusarium oxysporum was found in comparable concentrations in Struna, Kandela and Arabella. Struna despite medium Fusarium
spp. colonization possessed the most desirable grain quality compared to other varieties.
We carried out real-time PCR detection of Fusarium spp. which is an efficient, cost effective
and time saving method in evaluating the development of fungal diseases which are not
visible in standard observations.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00