Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Adherence of Candida sp. to host tissues and cells as one of its pathogenicity features

Tytuł:
Adherence of Candida sp. to host tissues and cells as one of its pathogenicity features
Autorzy:
Modrzewska, B.
Kurnatowski, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/6591.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Źródło:
Annals of Parasitology; 2015, 61, 1
0043-5163
Język:
nieokreślony
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The ability of Candida sp. cells to adhere to the mucosal surfaces of various host organs as well as synthetic materials is an important pathogenicity feature of those fungi which contributes to the development of infection. This property varies depending on the species of the fungus and is the greatest for C. albicans. The process of adhesion depends on plenty of factors related to the fungal and host cells as well as environmental conditions. The main adhesins present on the fungal cell wall are: Als, Epa, Hwp1, but also Eap1, Sun41, Csh1 and probably Hyr1; for adhesion significant are also secreted aspartyl proteases Sap. Various researchers specify a range of genes which contribute to adhesion, such as: CZF1, EFG1, TUP1, TPK1, TPK2, HGC1, RAS1, RIM101, VPS11, ECM1, CKA2, BCR1, BUD2, RSR1, IRS4, CHS2, SCS7, UBI4, UME6, TEC1 and GAT2. Influence for adherence have also heat shock proteins Hsp70, Mediator Middle domain subunit Med31 and morphological transition. Among factors affecting adhesion related to host cells it is necessary to mention fibronectins and integrins (receptors for Candida sp. adhesins), type of epithelial cells, their morphology and differentiation phase. To a lesser degree influence on adhesion have nonspecific factors and environmental conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies