Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of left-sided cut-off of temporal series on efficiency of forecasting with the method of indicators of seasonal character

Tytuł:
The influence of left-sided cut-off of temporal series on efficiency of forecasting with the method of indicators of seasonal character
Autorzy:
Mantaj, Andrzej
Pater, Robert
Wagner, Wiesław
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/658976.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica; 2010, 235
0208-6018
2353-7663
Język:
nieokreślony
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zjawisko bezrobocia jest częstym przedmiotem badań socjologiczno-ekonomicznych. Ze względu na zmiany trendu tego zjawiska, powstaje potrzeba jego opisu różnymi modelami eko- nometrycznymi, a na ich podstawie przeprowadzenia odpowiedniego prognozowania. W pracy przedstawiono analizę i prognozę stopy bezrobocia metodą wskaźników sezono- wości uwzględniając pełny oraz kolejno lewostronnie ucinane szeregi czasowe. Do opisu trendu wykorzystano wielomianowe modele pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia. Ocenę efektywno- ści prognozy dokonano w oparciu o wybrane mierniki. Dane liczbowe stanowiły miesięczne wielkości stopy bezrobocia rejestrowanego na Pod- karpaciu za lata 1999–2007 udostępnione przez Instytut Gospodarki WSIiZ w Rzeszowie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies