Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in content and amino acid composition of soluble protein in winter triticale cultivars caused by grain aphid feeding

Tytuł:
Changes in content and amino acid composition of soluble protein in winter triticale cultivars caused by grain aphid feeding
Autorzy:
Sempruch, C
Ciepiela, A.P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/65879.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
feeding
soluble protein
change
Sitobion avenae
protein
total protein
grain aphid
amino acid
cereal resistance
winter triticale
triticale cultivar
composition
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 2002, 42, 1
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The obtained results showed that grain aphid (Sitobion avenae Fabr.) feeding caused an increase of the total protein content and a decrease of soluble protein level in the ears of both studied winter triticale cultivars (i.e. susceptible cultivar Grado and relatively resistant- Lasko). Moreover, the content of amino acids in soluble protein increased in Grado plants infested with the aphid, and reduced - in Lasko.

Celem podjętych badań było określenie wpływu żerowania mszycy zbożowej na zawartość i skład aminokwasowy białka rozpuszczalnego wyizolowanego z kłosów dwóch odmian pszenżyta ozimego o zróżnicowanym stopniu odporności na tego szkodnika. W oparciu o uzyskane rezultaty stwierdzono, że żerowanie bezskrzydłych samic S. avenae wywołuje wzrost zawartości zarówno białka ogólnego jak i rozpuszczalnego w podatnej odmianie Grado. Natomiast w zasiedlonych przez mszyce roślinach względnie odpornej odmiany Lasko wzrastało stężenie białka ogólnego przy równoczesnym spadku poziomu białka rozpuszczalnego. Analiza składu aminokwasowego białka rozpuszczalnego wykazała, że pod wpływem żerowania S. avenae w pszenżycie Grado wzrasta zawartość aminokwasów egzogennych i endogennych, a w odmianie Lasko - obniża się. Otrzymane rezultaty dowiodły ponadto, że zmiany w zawartości i składzie aminokwasowym analizowanych frakcji białka uzależnione są w dużej mierze od czasu żerowania szkodnika.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies