Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mycoses in rye [Secale cereale L.] - occurrence and threat three-year study in the region of Southern Poland

Tytuł:
Mycoses in rye [Secale cereale L.] - occurrence and threat three-year study in the region of Southern Poland
Autorzy:
Glazek, M
Krzyzinska, B.
Maczynska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/65832.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
rust
rye
Polska
threat
Secale cereale
leaf scald
mycosis
eyespot
occurrence
leaf blotch
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 2000, 40, 3-4
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the years 1997-1999 the occurrence of rye diseases in the region of south-western Poland was investigated on rye varieties Warko, Dańkowskie Złote and hybrid rye Marder. Eyespot (Pseudocercosporella herpotrichoides var. acuformis) and brown rust (Puccinia recondita) occurcd most frequently in the experimental period. Fusarium stem base rot and Ieaf blight (Fusarium spp.) and leaf scald (Rhynchosporium secalis) were occasionally of considerable importance, but their occurrence was usually less frequent. Variety Marder showed high susceptibility to stem base and leaf diseases, especially to brown rust. When one treatment with fungicides was applied, grain yield increase of cv Marder reached the value of 20,03% in conditions of high infection by pathogens. lt was concluded that in the years favourable for the development of diseases on rye, chemical control with broad-spectrum fungicides might be advisable, especially for protecting susceptible varieties.

W latach 1997-1999 oceniano występowanie chorób grzybowych na roślinach trzech odmian żyta: Warko, Dankowskie Złote i Marder. Celem przeprowadzonych obserwacji w warunkach polowych i badań laboratoryjnych było określenie, jakie patogeny są obecnie największym zagrożeniem dla upraw żyta, jakie jest nasilenie ich występowania oraz jaka jest podatność na czynniki chorobotwórcze najczęściej uprawianych odmian żyta w Polsce południowej. W latach 1997-1999 chorobami najsilniej porażającymi podstawę źdźbła i liście żyta były łamliwość źdźbła (Pseudocercosporella herpotrichoides) oraz rdza brunatna (Puccinia recondita). Fuzarioza podstawy źdźbła, fuzarioza liści (Fusarium spp.) i rynchosporioza (Rhynchosporium secalis), septorioza liści (Stagonospora nodorum, Septaria spp.) mączniak prawdziwy (Blumeria graminis) oraz zgorzel podstawy źdźbła (Gaeumannomyces graminis) miały mniejsze znaczenie. Rośliny odmiany Dańkowskie Złote wykazały mniejszą wrażliwość na łamliwość źdźbła niż pozostałych dwóch odmian Warko i Marder. Heterozyjna odmiana Marder wykazała najsilniejszą reakcję na zastosowanie ochrony chemicznej przed chorobami. Uzyskana zwyżka plonu ziarna żyta wynosiła 10-20%. Badania te pozwalają na szczegółową ocenę przebiegu porażenia i wrażliwości na choroby grzybowe opisanych trzech odmian żyta, a także na wskazanie czy konieczna jest ochrona tej rośliny uprawowej przy użyciu zabiegów chemicznych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies