Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The preference of different broad bean cultivars by Sitona lineatus L. [Coleoptera, Curculionidae]

Tytuł:
The preference of different broad bean cultivars by Sitona lineatus L. [Coleoptera, Curculionidae]
Autorzy:
Wojciechowicz-Zytko, E
Mlynarczuk, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/65777.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
Sitona lineatus
Curculionidae
Coleoptera
feeding preference
broad bean
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 2002, 42, 1
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the experiments the lifetime, survival and feeding preferences of Sitona lineatus L. on the various broad bean cultivars were investigated. The measures of the injured disks were performed by means of automatic image analysis. This method led to reduction of time required for the measures. Based on these experiments it can be suggested that Hangdown Zielony was the most preferable and suitable cultivar for the S. lineatus adults from all tested broad bean cultivars. The largest injured disk surface, the longest life and the highest survival of Sitona weevils were recorded on this variety.

Celem badań było ustalenie różnic w długości życia, przeżywalności oraz preferencji pokarmowej chrząszczy Sitona lineatus L. żerujących na trzech odmianach bobu. Na podstawie przeprowadzonych obserwacji można stwierdzić, że odmiana Hangdown Zielony stanowiła najbardziej odpowiedni pokarm dla oprzędzików. Uwidoczniło się to zarówno w dużej, zjedzonej powierzchni krążków, jak i w najdłuższym okresie życia oprzędzików żerujących na tej odmianie. Pomiary dotyczące preferencji pokarmowej oprzędzika polegające na wyznaczeniu powierzchni, obwodów i współczynników kształtu wszystkich uszkodzonych liści prowadzono przy wykorzystaniu metod komputerowej analizy obrazów. Pozwoliło to na znaczną redukcję czasu niezbędnego do wykonania tych pomiarów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies