The paper presents results of studies conducted in 1995-1997 on the occurrence of diseases of winter wheat and spring barley depending on the system of farming (extensive, ecological, integrated) and on the influence of disease infection upon seed quality and Fusarium toxins content.
W latach 1995-1997 wykonano badania nad występowaniem chorób pszenicy ozimej i jęczmienia jarego w zależności od systemu gospodarowania (ekstensywny, ekologiczny, integrowany) oraz nad wpływem porażenia roślin na jakość ziarna, a także na zawartość toksyn fuzaryjnych. Stwierdzono najniższe porażenia roślin przez większość gatunków grzybów i najlepszą jakość ziarna w gospodarstwie integrowanym. Te parametry były znacznie gorsze w gospodarstwie ekologicznym, a najgorsze w ekstensywnym. W uprawie pszenicy ozimej najwięcej toksyn fuzaryjnych stwierdzono w ziarnie wyprodukowanym w gospodarstwie ekologicznym, nieco mniej w ekstensywnym, a zdecydowanie najmniej w integrowanym. Ziarno jęczmienia jarego zawierało znacznie mniej toksyn, a ich kumulacja nie była skorelowana ze stopniem porażenia roślin przez choroby.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00