Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Glucosinolates occuring in green parts of mustard [Sinapis alba L.] and their biological activity

Tytuł:
Glucosinolates occuring in green parts of mustard [Sinapis alba L.] and their biological activity
Autorzy:
Waligora, D
Krzymanska, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/65683.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
biological activity
glucosinolate
plant development
green part
mustard
Sinapis alba
Brevicoryne brassicae
aphid
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 2000, 40, 1
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The content and composition of glucosinolates in green parts of mustard plant (Sinapis alba L.), at different stages of plant development were analysed. Four mustard varieties: Salvo, Metex, Ascot and Nakielska were taken under consideration. lt was stated that in green parts of mustard sinalbin was dominating component of glucosinolates, but also glucotropeolin and small amounts of glucobrassicanapin apeared. The content of these compounds changes during vegetation and it is different in particular plant organs. Biological activity of mustard glucosinolates towards cabbage aphid was also studied. The correlation between the content of glucosinolates in plant and its susceptibility to aphid (Brevicoryne brassicae L.) infestation was checked. lt was found that higher level of glucosinolates in plant caused some limitation of this pest development. Also the activity of water and alcohol extracts from mustard leaves was tested in relation to cabbage aphid. Disadvantageous influence of these extracts on aphids’ survival was observed and this effect depended on extract’s concentration.

Glukozynolany należą do tak zwanych wtórnych związków roślinnych, charakterystycznych dla roślin krzyżowych. Analizowano zawartość i skład tych związków w częściach zielonych gorczycy (Sinapis alba L), w czterech fazach rozwoju rośliny. Do badań wzięto 4 odmiany gorczycy: Salvo, Metex, Ascot i Nakielska. Stwierdzono, że w częściach zielonych gorczycy oprócz sinalbiny, która jest dominującym składnikiem glukozynolanów, występuje także glukotropeolina i niewielkie ilości glucobrassicanapiny. Zawartość tych związków zmienia się w czasie wegetacji i jest zróżnicowana w poszczególnych organach rośliny. W doświadczeniach dotyczących biologicznej aktywności glukozynolanów gorczycowych testowano korelację pomiędzy zawartością tych związków w roślinie a jej podatnością na mszycę (Brevicoryne brassicae L.). Stwierdzono, że wyższy poziom zawartości glukozynolanów w roślinie powoduje pewne ograniczenie rozwoju szkodnika. Testowano także aktywność biologiczną dwóch ekstraktów (wodnego i alkoholowego) z liści gorczycy w stosunku do mszycy kapuścianej. Obserwowano niekorzystny wpływ tych ekstraktów na przeżywalność mszyc i efekt ten zależny był od ich stężenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies