Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characteristics of fungi affecting root-crops in 1997

Tytuł:
Characteristics of fungi affecting root-crops in 1997
Autorzy:
Wisniewska, K
Kubicka, K.
Remlein-Starosta, D.
Rataj-Guranowska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/65296.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
root crop
pathogen
plant protection
economic loss
contamination
vegetation
fungi
fungal disease
storage
Źródło:
Journal of Plant Protection Research; 2000, 40, 1
1427-4345
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 1997, supplying Plant Pathogenic Microorganism Collection, microflora of diseased root crops from field and storage was analyzed. Samples from Districts lnspectors of PIOR from area of Poland were received, and 139 isolates of fungi from 369 samples of sugar and forage beat, forage cabbage, forage carrot and potatoes were obtained. The most often fungi from genus Fusarium occurred, and 23.5% of isolates from beet, 14.2% from cabbage, 29.5% from carrot and 48,2% from potatoes were received. The second dominant was species Alternaria alternata, isolated from diseased plants in 28.9%, 50%, 18.5% and 20% respectively. Among saprophytic fungi, species Penicillium and Aspergillus were represented in 9,7% of obtained isolates. Received results suggcsted that Fusarium spp. and Alternaria alternata could be potentially dangerous for root crops as a pathogens or weak pathogens.

W 1997 roku, uzupełniając Kolekcję Mikroorganizmów Patogenicznych dla Roślin, zanalizowano mikoflorę chorych roślin okopowych, pochodzących z upraw polowych i przechowalni, przesyłanych przez Wojewódzkie Inspektoraty PIOR z terenu całego kraju. Wyosobniono łącznie 139 izolatów grzybów z 369 prób roślin buraka cukrowego i pastewnego, kapusty pastewnej, marchwi pastewnej i ziemniaka. Z roślin tych otrzymano odpowiednio 38, 14, 27 i 60 izolatów, w tym 25, 10, 16 oraz 51 stanowiły grzyby patogeniczne, natomiast pozostałe 13, 4, 11 i 9 stanowiły tzw. słabe patogeny i saprofity. Najczęściej izolowano grzyby z rodzaju Fusarium. Stanowiły one 23,5% izolatów wyosobnionych z buraka cukrowego i pastewnego, 14,2% z kapusty pastewnej, 29,5% z marchwi pastewnej oraz 48,2% z ziemniaka. Następny pod względem częstości był gatunek Alternaria alternata, izolowany odpowiednio w 28,9; 50; 18,5; i 20%. Wśród grzybów saprofitycznych wyróżnić należy rodzaj Penicillium i Aspergillus reprezentowane przez około 9,7% izolatów otrzymanych łącznie z wszystkich roślin. Wyniki sugerują, że Fusarium spp. i Alternaria alternata mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla roślin okopowych jako grzyby chorobotwórcze lub grzyby określane jako słabe patogeny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies