Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość tlenu rozpuszczonego w wodzie stawów rybnych zasilanych biologicznie oczyszczonymi ściekami komunalnymi

Tytuł:
Zawartość tlenu rozpuszczonego w wodzie stawów rybnych zasilanych biologicznie oczyszczonymi ściekami komunalnymi
Contents of oxygen demand in water of fish ponds fertilized with biologically treated municipal sewage
Autorzy:
Cupak, A.
Krzanowski, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/62296.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Stowarzyszenie Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich PAN
Tematy:
stawy rybne
zasilanie sciekami
scieki oczyszczone biologicznie
woda
tlen rozpuszczony
zawartosc tlenu
Źródło:
Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich; 2009, 06
1732-5587
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł zawiera wyniki badań nad zawartością tlenu rozpuszczonego w wodzie stawów rybnych zasilanych biologicznie oczyszczonymi ściekami komunalnymi. Dodatkowo, podczas poboru próbek wody ze stawów badano także jej odczyn pH i temperaturę. Badania prowadzono w sezonie wegetacyjnym 2006 roku. Obiektem badań były stawy rybne kompleksu Komorowice, zlokalizowane w północnej części miasta Bielsko-Biała. Wybrane stawy: Zielony i Kamienny charakteryzują się indywidualnym doprowadzeniem i odprowadzeniem wody. Wybrane stawy charakteryzowały się różnymi parametrami technicznymi. Staw Zielony jest stawem płytkim – średnia głębokość wynosi około 1 m, a powierzchnia jest równa 4,2 ha, co daje pojemność wodną stawu równą 42 000 m3. Staw Kamienny jest stawem o mniejszej powierzchni – 3,3 ha, ale jest prawie dwukrotnie głębszy od Zielonego; średnia głębokość wynosi około 1,7 m, co daje również większą pojemność stawu: 59 200 m3. W pracy określono zmiany zawartości tlenu rozpuszczonego, temperaturę oraz odczynu pH wody stawowej. Dodatkowo określono podstawowe charakterystyki statystyczne analizowanych wskaźników, tj.: wartość średnią, minimalną, maksymalną, odchylenie standardowe i rozstęp. Przeprowadzone analizy wody w stawach Zielony i Kamienny wykazały, że w sezonie wegetacyjnym 2006 wartości tlenu rozpuszczonego w stawie Zielony zawierała się w przedziale 2,0–7,4 mgO2∙dm-3, natomiast w stawie Kamienny 2,2–11,47 mgO2∙dm-3. Zaobserwowano, że mniejsze stężenia tlenu rozpuszczonego występowały w okresach, gdy miał miejsce intensywny rozwój rzęsy wodnej. Z kolei, mniejszej ilości rzęsy towarzyszył wzrost zawartości tlenu rozpuszczonego. W obu stawach od końca lipca obserwowano zachwianie warunków tlenowych. W tym czasie obserwowano także zwiększoną śmiertelność ryb związaną z rozwijającą się na obszarze kotliny oświęcimskiej chorobą karpia (Koi Herpes Virus). Odczyn wody pH w obu badanych stawach był zbliżony. Do połowy sezonu obserwowano nieco wyższe wartości pH w stawie Zielony, natomiast pod koniec sezonu była sytuacja odwrotna: wyższe pH obserwowano w stawie Kamienny w stosunku do stawu Zielony. Również warunki termiczne w obu stawach przebiegały bardzo podobnie w trakcie całego sezonu badawczego. Od początku czerwca do końca sierpnia temperatura wody w badanych stawach przekraczała 20ºC i była związana z ob serwowanymi wysokimi temperaturami powietrza w tym okresie.

The article contains results of an investigation on contents of oxygen demand in fish ponds water fertilized with biologically treated municipal sewage. Additionally, during collection of water samples there were also analyzed water reaction and pond’s water temperature. Researches were carry on in vegetative season in 2006. The object of research was fish pods of Komorowice complex, which are located in North part of Bielsko-Biała. The chosen ponds: Green and Stone are characterized with individual inflow and outflow of water. The chose ponds are characterized with different technical parameters. Green pond is shallow one – its average depth is about 1 m, with area of 4,2 ha, which give water capacity of pond 42 000 m3. In turn Stone pond have smaller area – 3,3 ha, but is almost two times deeper then Green; its average depth is about 1,7 m which also give greater water capacity of pond: 59 200 m3. In paper were qualified changes of oxygen demand, temperature and water reaction in pond’s water. Additionally, were qualified basic statistical parameters of analyzed indicators: an average, minimum, maximum value, standard deviation and interval. Analyses made in ponds showed, that in 2006 vegetative season contents of oxygen demand in Green pond included itself between 2,0–7,4 mgO2·dm-3, instead in Kamienny pond between 2,2–11,47 mgO2·dm-3. Lower contents of oxygen demand in periods with intensive growth of duck weed were observed. In turn, in periods with lower amount of duck weed increase of content of oxygen demand were observed. In both ponds, from the end of July seasonal variations were observed. In this period mortality of fish increase were also observed what was connected with developing of illness of carp (Koi Herpes Virus) on the Oświęcim valley. Water reaction was nearing in both ponds. Into the half of the season a little bit higher value of reaction in Green pond were observed. Instead in the end of the season there were convert situation: higher values were in Stone pond. Also thermal conditions in both ponds were similar in whole analyzed season. From the beginning of June to the end of August water temperatures in analyzed ponds crossed 20ºC and were connected with high temperature of air observed in this period.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies