Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie potencjału środowiska naturalnego Gór Świętokrzyskich w ofercie gospodarstw agroturystycznych

Tytuł:
Wykorzystanie potencjału środowiska naturalnego Gór Świętokrzyskich w ofercie gospodarstw agroturystycznych
Use of the natural environment potential of the Swietokrzyskie Mountains in the offer of agrotourism farms
Autorzy:
Wos, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/61892.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Stowarzyszenie Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich PAN
Tematy:
Gory Swietokrzyskie
srodowisko przyrodnicze
potencjal turystyczny
walory przyrodnicze
wykorzystanie
agroturystyka
Źródło:
Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich; 2011, 02
1732-5587
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wzrastające zapotrzebowanie na interesujący produkt agro i ekoturystyczny motywuje właścicieli gospodarstw agroturystycznych do rozszerzania zakresu oferowanych usług. Podstawą tworzenia produktu agroturystycznego powinno stać się pełne wykorzystanie walorów środowiska naturalnego i kulturowego. Celem niniejszego artykułu jest analiza wykorzystania walorów środowiska naturalnego w ofercie gospodarstw agroturystycznych zlokalizowanych na obrzeżach Świętokrzyskiego Parku Narodowego jako obszaru charakteryzującego się wysokim potencjałem turystycznym. Podstawą opracowania były badania ankietowe przeprowadzone latem 2010 r. w gospodarstwach agroturystycznych zlokalizowanych na analizowanym terenie. Przeprowadzona ankieta wykazała, że najlepiej wykorzystanymi walorami środowiskowymi są: zróżnicowanie krajobrazu, bioróżnorodność, obecność obszarów chronionych oraz zbiorników wodnych. Powyższe walory zostały wykorzystane do tworzenia oferty turystycznej zawierającej: wycieczki przyrodnicze i krajoznawcze, wyprawy na grzybobrania oraz różnorakie warsztaty tematyczne.

Growing demand for interesting agro- and eco-tourism products motivates owners of agrotourism farms to expand the range of services on offer. Development of agrotourism products should be based on the values of the natural environment and culture. The purpose of this article is to analyse the use of the values of the natural environment in the offer of agrotourism farms located on the verge of the Świętokrzyski National Park as an area with a high tourist potential. The study is based on a questionnaire research performed in the summer of 2010 in agrotourism farms located in the analysed area.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies