Wpływ bezglebowych upraw szklarniowych na zanieczyszczenie płytkich wód gruntowych odciekami nawozowymi The influence of drainage water from greenhouse soilless culture on pollution of shallow groundwater
W Polsce podstawowe warzywa szklarniowe uprawia się bezglebowo
w systemie otwartym, to jest takim, w którym nadmiar pożywki wyciekający ze
strefy wzrostu korzeni odprowadzany jest do gruntu szklarni lub do ścieków. Wycieki
roztworów z mat uprawowych są bardziej skoncentrowane w porównaniu
z pożywką dozowaną pod rośliny.
Celem badań prowadzonych w latach 2010 -2012, było określenie wpływu
podłożowych upraw bezglebowych pomidora i ogórka na wzrost zawartości składników
mineralnych w płytkich wodach gruntowych, występujących pod obiektami
uprawowymi oraz w ich sąsiedztwie. Próbki wody do analiz chemicznych pobierano
co 3 tygodnie z piezometrów zlokalizowanych w szklarniach oraz terenach
przyległych, w odległości 25 i 300 m od tych obiektów. Wyniki analiz chemicznych
wody wskazują na wzrost stopnia zanieczyszczenia tych wód składnikami
nawozowymi. Wody gruntowe znajdujące się bezpośrednio pod uprawami bezglebowymi
zanieczyszczone były prawie wszystkimi składnikami, które występują
w pożywkach nawozowych Do wód gruntowych w znacznych ilościach przedostawały
się związki azotu, potasu, wapnia i magnezu. Zanieczyszczenie wód
gruntowych pod uprawą ogórka było na podobnym poziomie jak pod uprawą pomidora.
Zawartość składników mineralnych w wodach gruntowych malała wraz z wzrostem
odległości od obiektów uprawowych (źródła wycieku pożywek do gleby)
Basic greenhouse vegetables in Poland are grown in open soilless system in
which an excess of nutrient solution leaking from area of root system is discharged
into the ground or drains of greenhouses. Drainage water from the growing slabs
is more concentrated than nutrient solution supplied for plants.
The aim of research conducted in the years 2010 – 2012 was to determine
the effect of drainage water from soilless cultivation of tomato and cucumber on
the mineral content in shallow groundwater occurring in objects of cultivation and
in their neighborhood. Water samples for chemical analyzes were collected at intervals
of three weeks from the piezometers located in greenhouses and adjacent
areas within 25 and 300 m from the object. . The results of chemical analyzes of
water indicate an increase in the degree of pollution of the waters of mineral nutrients.
Ground water directly under soilless cultivated plants were contaminated
almost all mineral nutrients that are in media fertilizers. Groundwater in significant
quantities from entering nitrogen, potassium, calcium and magnesium. Contamination
of ground water in the cucumber crop was at a similar level as in tomato
cultivation. Mineral content in the groundwater decreased with increasing
distance from the objects of cultivation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00