Przedstawiono niektóre wyniki studiów własnych oraz badań terenowych
i modelowych IBMER dotyczących przechodzenia gospodarstw rolnych od ekstensywnych
i intensywnych konwencjonalnych systemów organizacyjnych działalności
produkcyjnej do zrównoważonych systemów produkcji rolniczej integrowanych
ze środowiskiem obszarów wiejskich. Taka ewolucyjna restrukturyzacja
będzie obejmować prawie wszystkie towarowe gospodarstwa rolnicze objęte
zobowiązaniami wynikającymi z dyrektyw Unii Europejskiej (UE) i wymagań
realizacyjnych Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).
Głównym celem organizacyjnej, technologicznej i ekologicznej przemian
w działalności rozwojowych gospodarstw rolniczych jest i będzie pozyskiwanie
coraz bardziej bezpiecznych (zdrowych) surowców i przetworów żywnościowych
w warunkach coraz lepszego poszanowania energii i środowiska na obszarach
wiejskich.
Krytycznie oceniono rozwój rolniczej produkcji ekologicznej metodami
organicznymi, czyli bez użycia wszelkich agrochemikaliów. Wskazywano na potrzebę
praktycznego wykorzystywania zdobyczy postępu chemizacyjnego i biologicznego,
a w tym organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO).
Zalecano rozwijanie metodami informacyjnymi precyzyjnej produkcji
zrównoważonej i ekologicznej przy wykorzystywaniu nowoczesnych środków
technicznych nowych generacji.
Dokonano oceny dotychczasowych standardów i sposobów kontroli wprowadzania
na rynek bezpiecznej żywności. Stwierdzono, że nie wszystkie stosowane
parametry certyfikacyjne produktów i przetworów rolniczych oraz parametry
ochrony przed skażeniem gleby, wody, powietrza, roślin i zwierząt wynikają z aktualnie
prowadzonych badań podstawowych i rozwojowych. Postulowano rozwijanie
interdyscyplinarnych badań rozwojowych dotyczących żywienia i żywności
oraz badań i wdrożeń nowych technik i technologii pozyskiwania bezpiecznych
surowców i przetworów żywnościowych.
The paper presents some results of Author’s own studies and field research,
as well the model research conducted by IMBER on agricultural holdings transformation
from extensive and intensive conventional organization of production to
sustainable systems of agricultural production integrated with the rural environment.
Such evolutional restructuring will involve almost all commercial farms
covered by the obligations stated in the European Union Directives and requirements
of the Common Agricultural Policy (CAP).
The main objective of the organizational, technological and ecological
transformations in the activities of development agricultural holdings remains and
will remain obtaining increasingly safer (healthy) raw materials and food products
under conditions of better energy and the environment saving in rural areas.
The development of organic agricultural production, i.e. conducted without
the use of any agrochemicals, was viewed critically. A necessity for practical utilisation
of the latest achievements of agrochemical industry and biological progress,
including genetically modified organisms (GMO) was indicated.
It was recommended that a precise, sustainable production should be
developed using organic methods and modern technical means.
The standards and methods of checking the supply of safe food to the market
were assessed. It was found that not all parameters applied for certification of
agricultural raw materials and products or parameters for protection of soil, water,
air and animals against contamination, result from current basic or applied
research. The Author postulated developing interdisciplinary development research
on human nutrition and food and well as implementation of modern techniques
and technologies for obtaining safe raw materials and food products.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE W OKRESIE WAKACYJNYM BIBLIOTEKA BĘDZIE FUNKCJONOWAŁA W ZMIENIONYCH GODZINACH::
od 15 do 31 lipca:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
Czytelnia Działu Zbiorów Specjalnych:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
od 1 do 31 sierpnia:
BIBLIOTEKA BĘDZIE NIECZYNNA
UWAGA:
Zwrotu wypożyczonych materiałów można dokonać u dyżurującego bibliotekarza w Wypożyczalni Głównej od 9.00 do 15.00.
Na pozycje, których termin zwrotu przypadnie od 1 do 31 sierpnia, wprowadzona zostanie prolongata (nowy termin zwrotu – 6 września).