Wpływ deszczowania i nawożenia azotem w technologii uprawy jęczmienia browarnego na wydajność procesu słodowania - wstępne wyniki badań Effect of sprinkling irrigation and nitrogen fertilization in the brewing barley cultivation technology on the malting productivity - preliminary results
Celem pracy było określenie wpływu cech odmianowych, deszczowania
i nawożenia azotowego na przydatność gospodarczą badanych odmian jęczmienia browarnego. Przydatność gospodarczą określono na podstawie plonu ziarna celnego oraz wydajności słodowania i masy słodu możliwej do pozyskania z powierzchni 1 hektara uprawy. Doświadczenie polowe przeprowadzono w sezonie wegetacyjnym 2010 na glebie lekkiej w Mochełku koło Bydgoszczy. Stwierdzono, że wyższą przydatnością gospodarczą, określoną na podstawie plonu ziarna celnego oraz masy słodu i wydajności słodowania, charakteryzowała się browarnicza odmiana jęczmienia jarego ‘Marthe'. Wprowadzenie deszczowania w technologii uprawy jęczmienia browarnego przyczyniło się do zwiększenia plonu ziarna celnego oraz wydajności procesu słodowania z jednostki powierzchni. Optymalny poziom nawożenia azotem deszczowanych upraw jęczmienia browarnego, pod względem wielkości plonu użytecznego ziarna oraz masy uzyskanego słodu, powinien wynosić 30 kg.ha-1. Zwiększenie nawożenia do 60-90 kg.ha-1nie spowodowało istotnego wzrostu masy ziarna celnego i słodu.
The purpose of this study was to determine the effect of cultivar characteristic,
irrigation and the four variants of nitrogen fertilization on economic usefulness
of brewing barley grain cultivars. Economic suitability of brewing barley
'Mauritia' and 'Martha' cultivars was define on the basis of plump grains yield,
malting productivity and malt weight, which are possible to obtain from 1 hectare
of cultivation. A field experiment was conducted during the growing season 2010
on sandy soil in Mochełek near Bydgoszcz. During irrigation, a total of five doses
of 105 mm of water was used. From barley grain of thickness over 2.5 mm, Pilsner
type malts were obtained in laboratory conditions. It was found that higher economic
usefulness, determined on the basis of grain yield, malts weight and malting
productivity was characterized by a brewing barley cultivar 'Marthe'. The introduction
of irrigation in technology of brewing barley cultivation, regardless of nitrogen
fertilization, has contributed to increased grain yield and malting productivity
from unit area. Optimal level of nitrogen fertilization for tested cultivars of
brewing barley is 30 kg.ha-1. Increasing the nitrogen dose from 30 to 60-90 kg.ha-1,
did not result in significant increases in weight of plump grains and malts.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00