Badania polowe przeprowadzono w latach 2002–2004 na glebie lekkiej,
zaliczanej do kompleksu żytniego dobrego. Doświadczenie założono metodą losowanych
podbloków w układzie zależnym (ang. split-plot) w siedmiu powtórzeniach.
Pomiędzy drzewami utrzymywano murawę, a w rzędach ugór herbicydowy.
Oceniano odmiany ‘Kelleris’ i ‘Łutówka’ uprawianych w zróżnicowanych warunkach
wodnych: kontrola (O) i nawadniane (W) oraz nawozowych: 0NPK, 1NPK –
130kg N.ha-1 (40+ 30+60), 2NPK – 260 kg N.ha-1 (80+60+120). Nawadnianie stosowano
według wskazań tensiometru, gdy potencjał wodny gleby obniżył się poniżej
0,01 MPa. Do nawadniania użyto zraszacze typu ‘Hadar’ o zasięgu r = 1m,
na każde drzewo przypadał jeden zraszacz. W zależności od sumy opadów atmosferycznych,
w poszczególnych latach badań zastosowano od 27,5 do 61,3 mm wody.
W pracy badano wpływ dawek nawodnieniowych i opadów w okresie wegetacji
na zawartość N, P, K, Ca, Mg, cukrów, witaminy C i zawartości suchej masy
owoców wiśni. Oceniane odmiany charakteryzowały się podobnymi możliwościami
plonotwórczymi. Nawadnianie istotnie zwiększyło plony o 1,96 t.ha-1
(36,5%). Najwyższe plony wiśni (6,78 t.ha-1) zebrano z obiektów nawożonych
najwyższą dawką 260 kg N.ha-1. Rezultaty badań wykazały, że w trzyletnim okresie
prowadzenia doświadczenia wystąpiła w nawadnianych owocach obniżka zawartości
N, P, Mg, cukru, witaminy C w porównaniu do jego zawartości w owocach na obiektach
nienawadnianych. Nawożenie mineralne przyczyniło się do obniżenia ilości Mg
i cukru w owocach, natomiast zwiększyło koncentrację N, K, Ca, witaminy C.
Field experiments were done in 2002–2004 on sandy soil. Crop productivity of
cherry (cv. ‘Kelleris’ i ‘Łutówka’) was tested on different water regime (O – control,
W – under-crown- irrigation) and various level of nitrogen doses: 0NPK,
1NPK – 130kg N.ha-1 (40+ 30+60), 2NPK – 260 kg N.ha-1 (80+60+120). The experiment
was designe by split-plot method in 7 replications. Among the trees was
the lawn but in the rows the selective herbicide was used. Irrigation was applied
when tensiometer show that potential of soil water was lower than 0,01 MPa. Depending
on rainfall the amount of supplemental irrigation equel 27,5–61,3 mm of
water during vegetation period. The paper also presents the results of study on the
effect of rainfall and total irrigation rates during vegetation on the content N, P,
K,Ca, Mg, sugar, vit. C and dry matter of cherry. The cultivars had similar production
capabilities. Irrigation significantly increased the yield, by 1,96 t.ha-1
(36,5%). The highest yield of cherry (6,78 t.ha-1) was obtained from plants, which
had been fertilized with 260kg N.ha-1. After three years of the research the content
of N, P, Mg, sugar, vitamin C in fruit decreased compare to control plots. Higher
mineral fertilization caused decrease of Mg and sugar content in fruit, and increased
the N, K, Ca, vitamin C .