Ilość wytworzonego biogazu podczas fermentacji beztlenowej w zależności od wysokości CHZT w ściekach surowych wybranego browaru The amount of biogas produced during anaerobic fermentation depending on the amount of COD in the raw sewage of a selected brewery
Celem pracy było określenie potencjału wytworzonego biogazu
podczas fermentacji metanowej z ścieków surowych wybranego
browaru. Ilość biogazu wyznaczono na podstawie ładunku chemicznego
zapotrzebowania na tlen (ChZT) w ściekach surowych po mechanicznym
oczyszczeniu. Wyniki badań w pracy zostały opracowana
na podstawie danych udostępnionych przez browar. Na podstawie ilości
produkowanych ścieków surowych wyznaczono dobową zawartości
ChZT, a także dobową produkcji biogazu. Obliczenia pozwoliły
uzyskać wynik całkowitej energii zawartej w paliwie oraz moc
nominalną generatora prądotwórczego w układzie kogeneracyjnym.
The aim of this paper was to determine the potential of biogas
produced in anaerobic fermentation depending on the COD (Chemical
Oxygen Demand) in raw wastewater of a chosen Brewery. This paper covers two parts, the theoretical and the empirical. Results
of research work has been developed on the basis of data provided
by the brewery. On the basis of the quantity of raw sewage COD content
was determined daily and the daily production of biogas. Calculations
allowed to get the result of the total energy contained in the
fuel and the nominal power of the generator in a cogeneration system.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00