W latach 2000–2008 przeprowadzono w Stacji Badawczej Wydziału Rolniczego
UTP w Mochełku pod Bydgoszczą dwuczynnikowe doświadczenie z nawadnianiem
kukurydzy odmiany ‘Cedro’ o liczbie FAO 230 na glebie płowej typowej,
zaliczanej do klasy IVa. W badaniu zastosowano dwa poziomy nawożenia
azotem (90 i 150 kg.ha-1). Wody dostarczano roślinom za pomocą linii kroplującej
z wtopionymi emiterami firmy NAAN, rozłożoną wzdłuż rzędów roślin. Średnio,
w latach badań, zadysponowano 112 mm wody (28 mm w czerwcu, 49 mm w lipcu,
28 mm w sierpniu i 7 mm we wrześniu), a w poszczególnych sezonach ilość
dodatkowej wody wahała się od 25 mm (w roku 2007) do 215 mm w 2008. Zastosowanie
nawadniania spowodowało wzrost plonu suchego ziarna kukurydzy z poziomu
5,62 t.ha-1 do 8,53 t.ha-1, a więc o 2,91 t.ha-1(52%). Wielkość przyrostu plonu
w latach badań wahała się od 0,46 t.ha-1 w roku 2000, poprzez 0,60
(w chłodnym 2004) do 8,47 (w 2006 z bardzo gorącym i suchym lipcem) i 6,26
w 2008 r. (z małymi opadami V–VII). Uzyskane w doświadczeniu efekty stosowania
uzupełniającego niedobory opadów nawadniania zależały w największym
stopniu od sumy opadów atmosferycznych lipca, im te opady mniejsze, tym przyrosty
plonu ziarna większe. Drugi czynnik – nawozowy – także spowodował istotne
zwiększenie produkcji ziarna, ale w porównaniu do nawadniania, znacznie
mniejsze, bo wynoszące zaledwie 0,25 t.ha-1. Czynniki doświadczenia niejednakowo
zróżnicowały wybrane elementy plonu. Zastosowanie nawadniania korzystnie
wpłynęło na podniesienie udziału kolb w plonie ogólnym, udział ziarna w kolbie
i dorodność ziarna, a nieznacznie obniżyło zawartość białka. Zwiększona
dawka azotu wyraźnie podniosła MTZ oraz niewiele zwiększyła ilość białka.
Pozostałe cechy plonu, w tym wilgotność ziarna podczas zbioru, nie zostały zróżnicowane
czynnikami doświadczenia.
The paper presents results of a field experiment with maize varietas
‘Cedro’ (FAO230) irrigated on a light soil, carried out in years 2000-2008 in
Mochełek (near Bydgoszcz. A combination of 90 and 150 kg of nitrogen per hectar
was applied. Water was supplied by a drip irrigation system using the NAAN
emitters. The layout of drip laterals placed in beetwen plants’ rows provided
a moisture to the soil in a root zone. In the years of the study an average dose of
water of 112 mm was used for irrigation (28 mm in June, 49 mm in July, 28 mm in
August and 7 mm in September), but in separate seasons the dose varried from
25 mm (year 2007) to 215 mm (year 2008). Irrigation have increased the yield of
corn from 5,62 t.ha-1 to 8,53 t.ha-1, which is 2,91 t.ha-1(52%). The increase of the
yield of corn in separate years varied from 0,46 t.ha-1 (year 2000) and 0,60 t.ha-1
(in a cold year 2004) to 8,47 t.ha-1(in year 2006 when the art temperature in July
was very high) and 6,26 t.ha-1(in year 2008 when was a rainfall shortage in
months V-VII). The results of the studies have shown that the effects of the suplementary
irrigation have subordinated from the rainfall in July. The lowest was the
rainfall in the month , the highest was the corn yield increase. Also the nitrogen
fertilization have influenced positively the effects of the yield, but in the comparison
with the irrigation effects, the increase was less and equalled of 0,25 t.ha-1.
Both elements, water and nitrogen have influenced the constituents of yield but in
a different way. Irrigation have increased the quota of corncobs in the total yield,
the quota of corn in a cob and quality of corn, but slightly decreased a quantity of
protein. The highest dose of nitrogen (150 kg.ha-1) has significantly increased the
DM grain of maize and has slightly increased quantity of protein. Other constituents
of yield i.e. a moisture of corn haven been influenced by the elements applied.