Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Интолерантность и ее виды в дискурсе современных российских СМИ

Tytuł:
Интолерантность и ее виды в дискурсе современных российских СМИ
Autorzy:
Полонский, Андрей Васильевич
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/604021.pdf
Data publikacji:
2019-12-05
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Rusycystyczne
Tematy:
интолерантность, культура, диалог культур, инокультурный фактор, российские СМИ, традиционные ценности
Źródło:
Przegląd Rusycystyczny; 2019, 169, 1
0137-298X
Język:
rosyjski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule rozpatrywany jest problem nietolerancji jako wyjątkowo aktualny we współczesnym świecie w odniesieniu do normy kulturowej i komunikacyjnej jako kluczowej zasady moralnej, światopoglądowej, komunikacyjnej, która określa dominujący w społeczeństwie typ zmiennych sensów, wartościowań w wypowiedziach i tekstach. Autor przedstawia przejawy nietolerancji we współczesnych mediach rosyjskich. Słowa kluczowe: nietolerancja, kultura, dialog kultur, media rosyjskie, obcość kulturowa, tradycyjne wartości.  

В статье рассматривается интолерантность как широко востребованная сегодня культурная и коммуникативная норма, как ключевой нравственный, мировоззренческий и коммуникативный принцип, который определяет доминирующий в обществе тип циркулирующих смыслов, высказываний и текстов. Автор рассматривает ее отдельные виды в современных российских СМИ.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies