Analizy i oceny SWOT przeprowadzone dla wybranych gospodarstw agroturystycznych województwa kujawsko-pomorskiego Estimation and analysis SWOT lead for the selected agroturistical farms of Kujawsko-Pomorskie province
Oceny i analizy SWOT przeprowadzone dla gospodarstw agroturystycznych
wykazały, że pomimo newralgicznych punktów utrudniających prowadzenie
usług (m.in. braku kapitału czy dobrej promocji) obserwuje się duże możliwości
tkwiące w działaniach jednostkowych. Posiadany wybór atrakcji i możliwości aktywnego
spędzenia czasu, korzystne warunki mieszkaniowe to tylko niektóre
z czynników pozwalających zaistnieć gospodarstwom na rynku. Utrudnień w prowadzeniu
tego przedsięwzięcia należy się doszukiwać przede wszystkim w braku
korzystnych i jednocześnie pobudzających tę usługę płaszczyzn instytucjonalnych,
organizacyjnych i finansowych. Szczególną rolę w pomocy do pełnego wykorzystania
potencjalnych zdolności kwater winny odegrać władze lokalne, budzące
w gospodarzach największe nadzieje. Działania w sferze poprawy jakości produktu
agroturystycznego powinny zmierzać do budowania ofert pod jeden konkretny
rodzaj nabywców. Z uwagi na walory polskiej wsi podstawowym celem
winno być ciągłe nastawienie na łączenie agroturystyki z czynnym gospodarstwem
rolnym.
The estimation and analysis SWOT lead for the agroturistical farms showed
that despite of significant points that make providing the service difficult (among the others, the lack of money or good promotion) one can observe a great potential
of possibilities in the activities of a single entity. The choice of attractions and
possibilities of spending a free time, good accommodation conditions, are only a
few from many factors that make the farm exist in the market. One needs to look
for the difficulties in running such business mostly in the lack of beneficial but
stimulating this service institutional, organizational and financial surfaces. The
particular function of help to fully use the potential of the accommodation abilities
should be given to local authorities, that give the greatest hopes to the hosts of
agroturistical farms. The actions in the level of making the quality of the agroturistic
product better should lead to making the offers for the one, specific kind of
customers. With regards to the advantages of Polish countryside, the basic goal
should be the constant orientation on the strong relation between agricultural
production and agrotourism.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00