Tendencje zmian zawartości wybranych składników mineralnych w wodach stosowanch do fertygacji warzyw uprawianych pod osłonami Trends of the content of selected mineral elements in waters for fertigation of vegetable grown under covers
Celem prowadzonych badań było monitorowanie składu mineralnego wody
stosowanej do fertygacji w uprawach bezglebowych. Badania prowadzono w latach
2010-2012 i przeanalizowano łącznie 360 prób wody z różnych studni głębinowych,
z ważniejszych rejonów produkcji warzyw pod osłonami. W próbach
wody oznaczano pH, przewodnictwo właściwe (EC), zawartość składników mineralnych
oraz zawartość jonów balastowych. W każdej pobranej próbie wody oznaczono
zawartość kwaśnych węglanów. W czasie dwuletniego okresu prowadzenia
badań stwierdzono wzrost średniej zawartości kwaśnych węglanów średnio
o 80 mg.dm-3 oraz pH, przeciętnie o 0,17 jednostki. Zawartość soli rozpuszczonych
ogółem w ciągu tego okresu obserwacji obniżyła się, średnio o 0,14 mS.cm-1.
Zawartość azotanów w zależności od miejsca poboru wody wahała się w bardzo
szerokim zakresie, od 0,05 do 128 mg.dm-3. W okresie dwuletnich obserwacji
stwierdzono tendencje spadkowe zawartości jonów balastowych takich jak Cli
SO4
2-, natomiast stężenie sodu (Na+) nie ulegało zmianom i średnio utrzymywało
się na poziomie 21,0 mg . dm-3.
The aim of the study was the monitoring the mineral composition of the
water used for fertigation in soilless culture. The study was conducted in the years
2010-2012 and analyzed a total of 360 samples of water from different water
intakes of the major areas of vegetable production in greenhouses. The water
samples were determined pH, conductivity (EC), the content of minerals and
ballast ions. In each sample of water collected, the contents of bicarbonates were
determined. During two years of research, an increase in the average content of
bicarbonates average 80 mg.dm-3 and pH by 0.17 units on average. The content of
total dissolved salts in the course of the observation period decreased. The
average value of EC decreased by 0.14 mS.cm-1. The nitrate content according to
the water intakes varied over a wide range from 0.05 to 128 mg.dm-3. During
follow-up, two-year downward trend ballast ion content such as Cl-and SO4
2-, and
sodium (Na +), there was no change and remained at an average level of 21.0
mg.dm-3.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00