Analiza techniczna i kierunki rozwoju przechowalni warzyw i owoców w rejonie Skalbmierza Technical analysis and directions of fruit and vegetable storage development in the region of Skalbmierz
Badaniami objęto obiekty przechowalnicze zlokalizowane na trenie
gminy Skalbmierz w miejscowościach: Sielec Kolonia, Szarbia Zwierzyniecka
i Baranów. Badania szczegółowe polegały na wykonaniu inwentaryzacji
architektoniczno-konstrukcyjnej oraz ankietyzacji wybranych obiektów
przechowalniczych. Na terenie gminy Skalbmierz dominują chłodnie
zwykłe, stanowią one 77% obiektów przechowalniczych wykorzystywanych
do przechowywania warzyw i 64% obiektów przeznaczonych do
przechowywania owoców. W pracy scharakteryzowano i oceniono rozwiązania
architektoniczno-budowlane i materiałowo-konstrukcyjne badanych
obiektów. Przeważają tam obiekty naziemne (77% przechowalni warzyw
i 72% przechowalni owoców). Ze względu na formę zabudowy najczęściej
występującymi obiektami były chłodnie wolnostojące. Przeprowadzona
w pracy analiza rozwiązań materiałowo-konstrukcyjnych przegród wykazała,
że najwięcej przechowalni miało ściany zewnętrzne 2-warstwowe
wykonana z pustaków żużlobetonowych ocieplone styropianem, natomiast
stropy o lekkiej konstrukcji z płyt chłodniczych. Ponadto obliczono charakterystyczne
dla tego typy obiektów wskaźniki techniczno-użytkowe.
Przeprowadzone badania wykazały duże zróżnicowanie wielkości komór
przechowalniczych. Wpłynęła na to przede wszystkim adaptacja istnie jących budynków inwentarskich i gospodarskich na przechowalnie. Doskonalenie
bazy przechowalniczej polegało głównie na powiększeniu potencjału
przechowalniczego poprzez oddanie do użytku nowych obiektów
i modernizację istniejących. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały,
że około 55% obiektów przechowalniczych wymaga dalszej modernizacji.
The study included storage facilities located in the municipality of
Skalbmierz in towns: Sielec Kolonia, Szarbia Zwierzyniecka and Baranów.
The research involved making a detailed inventory of architectural and construction
and the storage of questionnaires to selected objects. The study
area is dominated by regular cold storage, they are 77% objects used for
the storage of vegetables and 64% of facilities for storage of fruit. The study
characterized and evaluated solutions architectural and construction and
material and construction of these facilities. Prevail there nearby terrestrial
objects (77% of the storage of vegetables and 72% fruit storage). Due to
the form of building the most common objects were freestanding cold storage.
Work carried out in the analysis of material and structural bulkheads
showed that most of the vault was double-layered exterior walls, made of
slag concrete hollow with styrofoam insulation, and lightweight ceilings
with cooling panels. Also analyzed specific technical and operational indicators.
The study showed large differences in the size of storage chambers.
This was caused primarily by adaptation of existing buildings for livestock
and farm for storage. Improving storage base consisted mainly of larger
potential of storage facilities through the commissioning of new facilities
and modernization of existing ones. The results of the study showed
that about 55% of the storage facilities requires further modernization.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00