Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość barwników asymilacyjnych w liściach drzew pestkowych w zależności od nawadniania i nawożenia

Tytuł:
Zawartość barwników asymilacyjnych w liściach drzew pestkowych w zależności od nawadniania i nawożenia
Assimilatory pigment content of stone fruit trees leaves in relation to irrigation and fertilization
Autorzy:
Jaroszewska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/59990.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Stowarzyszenie Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich PAN
Tematy:
drzewa owocowe
nawadnianie
nawozenie mineralne
drzewa pestkowe
wisnia
brzoskwinia
sliwa
liscie
zawartosc chlorofilu
zawartosc karotenoidow
Źródło:
Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich; 2011, 06
1732-5587
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania polowe prowadzono w latach 2003 - 2005 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku k/Stargardu Szczecińskiego, na glebie lekkiej. Celem badań było określenie wpływu nawadniania podkoronowego oraz nawożenia mineralnego na zawartość chlorofilu całkowitego i karotenoidów w liściach wiśni, brzoskwini i śliwy. Nawadnianie zastosowano w postaci systemu podkoronowego, w którym woda rozprowadzana była za pomocą minizraszaczy typu Hadar, gdy potencjał wodny gleby obniżył się poniżej -0,01 MPa. Nawozy azotowe stosowano wczesną wiosną, przed ruszeniem wegetacji, natomiast fosforowe i potasowe jesienią zgodnie z zaleceniami agrotechnicznymi. Wszystkie doświadczenia były założone metodą losowanych podbloków w układzie zależnym (ang. split-plot), w siedmiu powtórzeniach w doświadczeniu z wiśnią, pięciu z brzoskwinią i czterech powtórzeniach w doświadczeniu ze śliwą. Wszystkie doświadczenia były przeprowadzone na drzewach 4, 5 i 6-letnich. Drzewa sadzono w rozstawie: wiśnia - 4 x 2 m, brzoskwinia - 3,5 x 3 m, śliwa - 4,5 x 4 m. Na hektarze znajdowało się 1250 szt. drzew wiśni, 952,4 szt. drzew brzoskwini oraz 555,5 szt. drzew śliwy. Między drzewami utrzymywano murawę, a w rzędach drzew - ugór herbicydowy. Materiał roślinny do badań laboratoryjnych pobierano w każdym roku w trzech terminach: w okresie wegetacji w czasie zawiązywania owoców (1 termin), zbiorów (2 termin), oraz miesiąc po zbiorach (3 termin). Badania wykazały, że liście drzew nawadnianych wszystkich badanych gatunków drzew pestkowych miały niższą zawartość chlorofilu całkowitego i karotenoidów w porównaniu do liści pobranych z drzew nie nawadnianych. Z kolei liście drzew nawożonych zawierały wyraźnie więcej barwników asymilacyjnych.

Field studies conducted in the years 2003 - 2005 in the Agricultural Experimental Station in Lipnik near Stargard, on sandy soil. The aim of this study was to determine the effect of irrigation and fertilization crown on the content of total chlorophyll and carotenoids in leaves of cherry, peach and plum trees. Irrigation was applied in the form of crown, in which water was distributed by type sprinkler Hadar, where the soil water potential fell below -0.01 MPa. Nitrogen fertilizers applied in early spring, before moving the vegetation, while phosphorus and potassium in the autumn according to the agricultural. All experiments were randomized block design established in the system dependent (called a split-plot), in seven replications in the experiment with cherry, peach and five with four replications in the experiment with the plums. All experiments were carried out on trees in the fourth year after planting, fall within the third year of fruiting. Trees were planted at spacing: cherry - 4 x 2 m, peach - 3.5 x 3 m, plum - 4.5 x 4 m. per hectare were 1,250 pieces of cherry trees, peach trees 952.4 pc and 555, 5 pieces of plum trees. Maintained grass between the trees, and rows of trees-herbicide fallow. Plant material for laboratory testing were collected in each year in three periods: during the growing season at fruit set (one term), collections (2 term), and a month after harvest (3 dates). Studies have shown that leaves of trees irrigated with all tested species of stone fruit trees had lower total chlorophyll content and carotenoids compared to leaves collected from trees are not irrigated. The leaves of the trees fertilized with dyes contained significantly more assimilation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies