W artykule przedstawiono strukturę zużycia zimnej i ciepłej wody w lokalu zamieszkanym przez 3-osobową rodzinę. W omawianym mieszkaniu zainstalowano 2 wodomierze wody zimnej i ciepłej w łazience oraz 2 wodomierze wody zimnej i ciepłej w kuchni. Zimna i ciepła woda w kuchni zużywana jest w trakcie przygotowywania posiłków oraz zmywania naczyń, natomiast w łazience woda zimna zużywana jest w celu spłukiwania miski ustępowej oraz na pranie, natomiast woda ciepła zużywana jest w celu utrzymania higieny osobistej mieszkańców. W kuchni występuje jeden punkt czerpalny wody zimnej i ciepłej (bateria nad zlewozmywakiem), natomiast w łazience cztery punkty czerpalne wody zimnej oraz dwa punkty czerpalne wody ciepłej.
Celem pracy jest określenie struktury zużycia wody zimnej i ciepłej w wybranym gospodarstwie domowym. Szczegółowe cele to określenie faktycznej objętości wody zimnej, a także ciepłej zużywanej w łazience oraz w kuchni w badanym okresie.
Woda zimna dostarczana jest z sieci wodociągowej, natomiast woda ciepła z elektrociepłowni MPEC S.A. w Krakowie. W roku badawczym 2004 mieszkańcy zużyli łącznie 96,08 m3 wody. Średnie zużycie jednostkowe wyniosło 101,0 dm3*M-1*d-1. Analiza zużycia wody w poszczególnych miesiącach roku 2004 wykazała, że najwyższe pobory wody wystąpiły w sierpniu, natomiast najniższe w kwietniu. Największa nierównomierność dobowa zużycia wody wystąpiła w maju (Ndmax = 2,4), a najmniejsza we wrześniu i grudniu (Ndmax = 1,4). W badanym okresie zużycie wody ciepłej stanowiło 38% całości zużywanej wody. Średnio w badanym okresie zużycie wody ciepłej wyniosło 38,6 dm3*M-1*d-1, natomiast wody zimnej 62,4 dm3*M-1*d-1.
Przeprowadzone badania i wynikające z nich wnioski mogą posłużyć do nowelizacji obowiązujących wytycznych w zakresie zużycia wody oraz objętości wytwarzanych ścieków, które w świetle najnowszych doniesień literaturowych są zdecydowanie zawyżone.
The article presents a structure consumption cold and hot water in apartment
with family with 3 people. In analyze apartment install 2 water meters cold and hot
water in bathroom and 2 water meters cold and hot water in kitchen. Cold and hot
water in kitchen consumption is to prepare meal and to wash dishes. Cold water in
bathroom consumption is to rinse off toilet bowl and laundry. Hot water in bathroom
consumption is for people in target to keep personal hygiene. In kitchen is one point
to draw cold and hot water (sink). In bathroom are for points to draw cold water and
two points to draw hot water.
The aim of this paper is to describe structure of consumption cold and hot water
in to discuss apartment. The detail aims is describe actual parts cold water consumption
in bathroom and kitchen and actual parts hot water consumption in bathroom
and kitchen.
Cold water is deliver with water supply, however hot water with heat and
power plant MPEC S.A. in Krakow. In 2004 persons consumed 96,08 m3 water. Medium
consumption on one person was 101,0 dm3∙M-1∙d1. Analysis consumption in
months in 2004 year showed the highest consumption was in august, but the slowest
in april. The highest irregular day consumption water was in may (Ndmax = 2,4), the
slowest in september and december (Ndmax = 1,4). In analysis period consumption hot
water was 38% all water. In analysis period medium of consumption hot water was
38,6 dm3∙M-1∙d-1, however cold water 62,4 dm3∙M-1∙d-1.
In consequently to study and them interpretation can to expect to update current
regulation in extent of consumption of water and capacity of production sewage.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00