Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Raportowanie parametrów emisji warunkiem wzrostu racjonalności inwestorów

Tytuł:
Raportowanie parametrów emisji warunkiem wzrostu racjonalności inwestorów
Reporting emissions parameters as a condition of a growth of the investors rationality
Autorzy:
Dudycz, Tadeusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/595937.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Łódzkie Towarzystwo Naukowe
Tematy:
IPO
prospekt emisyjny
GPW
agio
prospectus
WSE
share premium
Źródło:
Studia Prawno-Ekonomiczne; 2014, XCI (91)/2; 41-52
0081-6841
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article shows that investors generally accept the issue price of the shares significantly exceeding its nominal price. A relatively large excess of the issue price over the par value (the share premium account), in turn, creates adverse effects for new investors, such as the takeover of rights by old investors, new investors contributing a disproportionately large share of the capital, which is often in excess of the company’s holdings. This makes it unlikely that companies are able to efficiently invest this capital. This article suggests , in order to satisfy Directive 2003/71/EC, companies need to include in the summary prospectus the value of the proposed takeover ratio and information about the capital obtained in relation to the equity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies