Із спостережень над особливостями лексики, що пов’язана з традиційним харчуванням, у говірках Криворіжжя From the observations of the peculiarities of lexicon which are the traditional meals in the dialects of Kryvyi Rih region Obserwacji nad osobliwościami leksyki dotyczącej tradycyjnego żywienia w gwarach okolic Krzywego Rogu
The article deals with the similarities and differences in the dialects of villages in the Kryvyi Rih
region and the general Ukrainian language.
The article presents a description of the system analysis of the peculiarities of lexicon which
are closely related with the traditional way of baking homemade bread in the steppe dialects of the
Kryvyi Rih region. A certain amount of these words as a rule becomes obsolete and vanishes. The
work has been compiled from original sources of dialect texts collected in five villages founded in
the 18th, 19th and 20th centuries in the Kryvyi Rih region. The analysis of collected dialect material
is made in the accordance with corresponding dictionaries and writings of ethnographical material
of 19th and the beginning of 20th centuries collected on the areas closed to the Kryvyi Rih region.
The analyzed material makes it possible to determine which lexicon is closely related to
food in the dialects of the Kryvyi Rih region. This lexicon possesses main features coincided with
local peculiarities of steppe dialects in general and exposes its local phonetical, grammatical and
semantic peculiarities.
Przedmiotem artykułu są podobieństwa i różnice między gwarami okolic Krzywego Rogu a ukraińskim
językiem ogólnym.
W artykule została przedstawiona i omówiona leksyka gwarowa dotycząca tradycyjnego
żywienia (głównie wypieku chleba w domu), używana w okolicach miasta Krzywy Róg. Obecnie
pewna część tych wyrazów wychodzi z użytku i zanika. Źródłem materiału są teksty gwarowe
z pięciu wsi położonych w pobliżu miasta Krzywy Róg, które zostały założone w XVIII, XIX
i XX stuleciach. Analiza zgromadzonego materiału gwarowego została przeprowadzona na tle
odpowiednich słowników gwarowych oraz materiałów etnograficznych z XIX i początku XX
wieku zapisanych w okolicach Krzywego Rogu.
Analizowana leksyka gwarowa, dotycząca głównie wypieku chleba w domu, używana
w okolicach miasta Krzywy Róg wykazuje podobieństwo do nazw występujących w pobliskich
gwarach stepowych, jak również charakteryzuje się swoistymi właściwościami fonetycznymi,
gramatycznymi i semantycznymi.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00