Organizacja prac sprawozdawczych, kontrolno-analitycznych i rewizyjnych przesłanką jakości informacji finansowych Organization of work of reporting, control and analytical and auditing premise quality of financial information
Artykuł opisuje organizację prac sprawozdawczych, kontrolno-analitycznych
i rewizyjnych koniecznych do zapewnienia oczekiwanej jakości informacji wykazywanych
w sprawozdaniach finansowych (informacji finansowych), ukazujących sytuację
majątkową, finansową i wynik finansowy jednostek. Syntetyczne przedstawienie organizacji
wymienionych prac w rozbiciu na etapy z użyciem metody opisowo-analitycznej
wskazują, że spójna, harmonijna i skoordynowana organizacja tych prac zmierza do integracji
sposobu sporządzania, analizy i badania sprawozdań finansowych oraz przesądza
o jakości informacji wynikających ze sprawozdań finansowych jednostek.
The article describes the organization of the work of reporting, control and
analytical and auditing necessary to ensure the desired quality of the information disclosed
in the financial statements (financial information), showing the financial position
and profit or loss. Synthetic presentation of the organizations listed work broken down
into stages using descriptive-analytic method shows that a coherent, harmonious and coordinated
organization of work aims to integrate the method of preparation, analysis and
audit of financial statements, and determines the quality of information derived from the
financial statements.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00