Zmiany w polskim eksporcie produktów przemysłu spożywczego według pochodzenia wartości dodanej Changes in Polish exports of food industry products by value added content
Celem artykułu jest charakterystyka zmian w polskim eksporcie produktów
przemysłu spożywczego w latach 2000-2014 z wykorzystaniem statystyk handlowych
w kategoriach wartości dodanej. Statystyki te pozwalają dokonać dekompozycji eksportu
brutto ze względu na źródło pochodzenia wartości dodanej, tj. na krajową i zagraniczną
wartość dodaną. Analizy dokonano na podstawie bazy danych World Input-Output Database
(WIOD Release 2016). Z przeprowadzonego badania wynikało, że w latach 2010-
2014 udział krajowej wartości dodanej w eksporcie brutto produktów przemysłu spożywczego
Polski zmniejszył się o blisko 10 pkt. proc., do poziomu nieco ponad 74% w 2014 r.
The aim of the paper is to present changes in Polish exports of food industry
products in 2000-2014 using trade statistics in value added terms. They allow to decompose
gross exports by the origin of the value added content, i.e. domestic and foreign
inputs. For this purpose the World Input-Output Database (WIOD Release 2016) was
used. The research results show that in 2000-2014 the share of domestic value added
content of Polish gross exports of food industry products dropped by nearly 10 pps. In
2014 slightly more than 74% of those exports was value added created in Poland.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00