Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany w eksporcie rolno-spożywczym nowych państw członkowskich UE: analiza metodą stałych udziałów w rynku

Tytuł:
Zmiany w eksporcie rolno-spożywczym nowych państw członkowskich UE: analiza metodą stałych udziałów w rynku
Changes in the agri-food exports of the new eu member states: a constant market share analysis
Autorzy:
Ambroziak, Łukasz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/592044.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Tematy:
Eksport
Metoda stałych udziałów w rynku
Nowe państwa członkowskie UE
Produkty rolno-spożywcze
Agri-food products
Constant market share method
Export
New EU Member States
Źródło:
Studia Ekonomiczne; 2016, 266; 71-83
2083-8611
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest dekompozycja zmian eksportu produktów rolno-spożywczych siedmiu nowych państw członkowskich Unii Europejskiej (tj. Bułgarii, Czech, Litwy, Polski, Rumunii, Słowacji i Węgier) w latach 2004-2014. Wykorzystano do tego metodę stałych udziałów w rynku (constant market share – CMS). Zgodnie z tą metodą na zmiany eksportu wpływają cztery czynniki: efekt wzrostu popytu światowego, efekt struktury towarowej, efekt struktury geograficznej oraz efekt konkurencyjności. Przeprowadzone badanie wykazało, iż do wzrostu eksportu rolno-spożywczego nowych państw członkowskich UE w analizowanym okresie przyczynił się przede wszystkim efekt wzrostu światowego popytu na żywność, a także w istotny sposób efekt konkurencyjności (z wyjątkiem Węgier).

The aim of the paper is to identify driving forces of the exports growth of agri-food products in the New EU Member States, namely Bulgaria, the Czech Republic, Hungary, Lithuania, Poland, Romania and Slovakia in years 2004-2014. To assess the factors of the exports development the constant market share (CMS) model was employed. According to the CMS approach, the exports growth depends on: the world demand effect, the commodity composition effect, the market distribution effect and the competitiveness effect. The obtained results show that the agri-food exports development of the New EU Member States in the period in question was mainly influenced by a favourable world demand effect. Except for Hungary, also the competitiveness effect contributed to the agri-food export growth.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies