Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Root constituents of Lactuca sibirica and a comparison of metabolite profiles of L. sibirica and L. tatarica

Tytuł:
Root constituents of Lactuca sibirica and a comparison of metabolite profiles of L. sibirica and L. tatarica
Autorzy:
Michalska, K
Kisiel, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/58925.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
chemical structure
Lactuca sibirica
root
chemotaxonomy
Lactuca tatarica
metabolite profile
Compositae
lactone
Lactuca
Źródło:
Acta Societatis Botanicorum Poloniae; 2009, 78, 1; 25-27
0001-6977
2083-9480
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nine known sesquiterpene lactones, including four lactucin-type guaianolides, four costuslactone-type guaianolides and one germacranolide, were isolated from roots of Lactuca sibirica (Asteraceae), six of which were glycoside derivatives. The chemosystematic significance of the compounds is discussed in the context of sesquiterpenoids present in roots of the closely related species Lactuca tatarica. A comparison of sesquiterpene lactone profiles indicate that the species can be differentiated on the basis of their germacranolide glycoside compositions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies