Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Typy zespołów pracowniczych a etapy ewolucji zarządzania środowiskowego

Tytuł:
Typy zespołów pracowniczych a etapy ewolucji zarządzania środowiskowego
Types of Employee Teams and Evolution of Environmental
Autorzy:
Seroka-Stolka, Oksana
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/586217.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Tematy:
Doskonalenie
Przedsiębiorstwo
Przemysł spożywczy
Zaawansowanie zarządzania środowiskowego
Zespoły interfunkcjonalne i funkcjonalne
Enterprise
Evolution of environmental management
Food industry
Functional and cross-functional
Green teams
Źródło:
Studia Ekonomiczne; 2015, 251; 135-147
2083-8611
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W dziedzinie zarządzania ciągle pojawiają się zmiany. Koncepcja zarządzania środowiskowego wymaga nowego spojrzenia zgodnie ze współczesnym paradygmatem zarządzania, który nastawiony jest na pracę zespołową, co wymaga eksploracji stosowanych praktyk w zarządzaniu środowiskowym przedsiębiorstw. W związku z powyższym celem artykułu jest ocena zależności między zaawansowaniem zarządzania środowiskowego a funkcjonowaniem pracowniczych zespołów środowiskowych w 51 badanych przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Na podstawie przeprowadzonej eksploracyjnej analizy czynnikowej z wykorzystaniem metody głównych składowych stwierdzono, że zespoły środowiskowe są charakterystyczne dla bardziej zaawansowanych etapów zarządzania środowiskowego: prewencyjnego i proaktywnego. Ustalono także, że częstość funkcjonowania pracowniczych zespołów środowiskowych rośnie wraz ze wzrostem zaawansowania zarządzania środowiskowego.

The changes in the field of management occur constantly. The concept of environmental management requires a new approach, according to the modern paradigm of management that is focused on teamwork, that is why corporate environmental management in practice requires exploration. Therefore, the aim of this article is to evaluate the relationship between the evolution of environmental management system and the functioning of employee green teams in 51 surveyed enterprises of food industry. Exploratory factor analysis (using Principle Component Analysis), shows that green work teams are more popular in companies with advanced environmental management systems: preventive and proactive ones. The quantitative analysis shows that intensity of the functioning of green work teams increases with the evolution of environmental management.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies