Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Prerequisites and opportunities for the use of the 5S principles in the company laboratory in an organic mill

Tytuł:
Prerequisites and opportunities for the use of the 5S principles in the company laboratory in an organic mill
Przesłanki i możliwości zastosowania zasad 5S w laboratorium przyzakładowym ekomłyna
Autorzy:
Dziuba, Szymon
Cierniak-Emerych, Anna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/581652.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Tematy:
5S
ecology
kaizen
food quality
milling
ekologia
jakość żywności
młynarstwo
Źródło:
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu; 2019, 63, 8; 179-190
1899-3192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The success of economic organizations depends on searching for new ways of maintaining and increasing competitive advantage. This is particularly true for the food industry and, in particular, the organic food processing sector, where consumers expect highquality foods containing macronutrients and micronutrients that are essential for the proper functioning of the human body. With this in mind, managers relatively often use sophisticated tools and technologies to solve problems in these business entities rather than using existing and verified tools and technologies. This concerns especially the solutions which are based on the assumptions of common sense, such as the 5S method. In this context, it was considered appropriate to try to implement the 5S principles in the laboratory of a company producing organic flour. The case study method was employed to analyse the possibility of implementation of 5S in the laboratory. The empirical examinations were based on open observation, and free-form interviews with managers and laboratory workers. The available recorded materials were used. Using the analysis of the collected information, an attempt was made to show the prerequisites and opportunities for the implementation of 5S.

Sukces organizacji gospodarczych wiąże się z poszukiwaniem przez nie nowych sposobów utrzymania i zwiększania przewagi konkurencyjnej. Szczególnie dotyczy to branży spożywczej, a zwłaszcza sektora ekoprzetwórstwa żywności, którego klienci oczekują żywności wysokiej klasy, zawierającej makro- i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mając to na względzie, menedżerowie do rozwiązywania problemów pojawiających w zarządzanych przez nich jednostkach gospodarczych często wykorzystują wyszukane narzędzia i technologie, zamiast posługiwać się tymi już dostępnymi i zweryfikowanymi. Chodzi zwłaszcza o rozwiązania bazujące na założeniach zdrowego rozsądku, takich jak m.in. praktyka 5S. W tym kontekście uznano za zasadną próbę wdrożenia metody 5S w laboratorium przedsiębiorstwa produkującego ekomąki. W badaniach empirycznych prowadzonych metodą case study posiłkowano się obserwacją jawną oraz swobodnymi wywiadami z kierownictwem i laborantami. Skorzystano z udostępnionych materiałów ewidencyjnych. Na podstawie analizy zebranych informacji ukazano przesłanki i możliwości wdrożenia 5S.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies