Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fair Trade in a tourist product

Tytuł:
Fair Trade in a tourist product
Fair Trade w produkcie turystycznym
Autorzy:
Bożydaj-Jankowska, Iwona
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/581436.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Tematy:
Fair Trade
tourist product
FT certification
Fair Trade Tourism
produkt turystyczny
certyfikacja FT
Źródło:
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu; 2019, 63, 12; 167-178
1899-3192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main purpose of this theoretical and empirical article is to present the concept of Fair Trade and refer it to a tourist product, as well as to characterize the tourism market operating within the Fair Trade certification system. The subject of the analysis is the Fair Trade concept, its goals and principles, and its certification system in the context of a tourist product. The author of the article attempts to answer the question whether the concept of Fair Trade realized in the tourism sector can be helpful in achieving the goals of sustainable tourism, and what is the potential of Fair Trade Tourism in becoming the dominant idea/ concept and mainstream in the development of sustainable tourism. The article contains an analysis of selected aspects of Fair Trade Tourism based on annual reports of Fair Trade Tourism South Africa.

Głównym celem niniejszego literaturowo-empirycznego artykułu jest prezentacja koncepcji Fair Trade oraz odniesienie jej do produktu turystycznego, a także charakterystyka rynku turystycznego działającego w ramach standardów i systemu certyfikacji Fair Trade. Przedmiotem analizy jest koncepcja Fair Trade, jej cele i zasady działania oraz jej system certyfikacyjny w kontekście produktu turystycznego. Autorka artykułu podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie, czy koncepcja Fair Trade implementowana w sektorze turystycznym może być pomocna w osiągnięciu celów turystyki zrównoważonej oraz jaki jest potencjał Fair Trade Tourism w staniu się ideą/koncepcją dominującą i głównym nurtem w rozwoju turystyki zrównoważonej. Artykuł zawiera analizę wybranych aspektów działalności Fair Trade Tourism na podstawie raportów rocznych Fair Trade Tourism South Africa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies