Kultura organizacyjna i aspekty behawioralne kadry zarządzającej wpływają na działalność przedsiębiorstwa i implementację koncepcji społecznie odpowiedzialnego biznesu w organizacji. Jednym z jej aspektów jest apetyt na ryzyko, wskazujący, w jaki sposób członkowie organizacji odnajdują się w nowych, nieznanych lub niepewnych sytuacjach. W momencie wdrażania kolejnych zmian w przedsiębiorstwie pracownicy przyjmują konkretną postawę, będącą konsekwencją apetytu organizacji na wdrażanie innowacyjności w zarządzaniu, w tym również CSR. Celem badawczym prezentowanego artykułu jest określenie, w jaki sposób poziom akceptacji ryzyka w organizacji wpływa na proces wdrażania CSR w przedsiębiorstwie. Poprzez wykorzystanie metody krytycznej literatury przedmiotu, metody analizy i krytyki piśmiennictwa oraz metody porównawczej wykazane zostanie, że niska tolerancja ryzyka wiąże się z większą niechęcią organizacji do implementacji działań prospołecznych i proekologicznych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00