Tytuł pozycji:
Procesy globalizacji i ich wpływ na gospodarkę żywnościową i rolnictwo - przez pryzmat działalności korporacji transnarodowych
- Tytuł:
-
Procesy globalizacji i ich wpływ na gospodarkę żywnościową i rolnictwo - przez pryzmat działalności korporacji transnarodowych
The processes of globalization and their impact on the food economy and agriculture - through the prism of the activity of transnational corporations
- Autorzy:
-
Rosinska-Bukowska, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/574027.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2014, 14[29], 1
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest próba oceny wpływu procesów globalizacji na sektor rolnictwa
i gospodarki żywnościowej przez pryzmat ewoluowania działalności jednego z istotnych uczestników
tych procesów – korporacji transnarodowych. Artykuł podzielono na trzy części. W pierwszej
dokonano krótkiej charakterystyki etapów globalizacji i konsekwencji dokonujących się zmian.
W drugiej podjęto próbę odniesienia tych analiz do sektora rolnictwa i gospodarki żywnościowej.
W ostatniej części artykułu odwołano się do zmian zachodzących w strategiach korporacji
działających w sektorze (rolno-spożywczym) pod wypływem postępującej globalizacji, traktując je
jako formę egzemplifikacji wpływu uwarunkowań makroekonomicznych (globalizacji) na konkretną
sferę rynku i jej uczestników.
The aim of this paper is to assess the impact of globalization on the agricultural and food
sector. It is researched by analyzing the evolution of one of the key players in this process –
transnational corporations. The article is divided into three parts. The first part consist of characteristic
globalization steps and consequences of changes it brings. The second section refers to changes in the
food and agricultural economy. The last part is the attempt to present the strategies of corporations
operating in the food and agricultural as an example of macro-economic forces influencing certain
part of global market.