Tytuł pozycji:
Światowy rynek trzciny cukrowej
- Tytuł:
-
Światowy rynek trzciny cukrowej
World sugar cane market
- Autorzy:
-
Szajner, P.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/574025.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2015, 15[30], 2
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trzcina cukrowa jest podstawowym surowcem do produkcji cukru i bioetanolu na świecie.
Na świtowym rynku cukru występuje silna konkurencja między cukrem trzcinowym i buraczanym.
Zamiany w polityki rynkowej w cukrownictwie w uprzemysłowionych krajach oraz bilateralne
porozumienia handlowe powodują, że systematycznie zmniejsza się udział cukru buraczanego
w światowej produkcji. Uprawa trzciny cukrowej dynamicznie rozwija się, a decyduje o tym rosnący
popyt na cukier na świecie oraz polityka energetyczna Brazylii, która duże ilości trzciny cukrowej
i melasy przetwarza na bioetanol. Trzcina cukrowa i produkty uboczne jej przetwórstwa znajdują
zastosowanie także w innych sektorach gospodarki. Silna pozycja konkurencyjna trzciny cukrowej
wynika z dużej produktywności z jednostki powierzchni oraz niskich kosztów produkcji.
Sugar cane is a basic raw material for the production of sugar and bioethanol throughout the
world. There is strong competition between cane sugar and beet sugar on the market. Changes in
market policies in developed countries and bilateral agreements lead to a gradual decline of beet sugar
share in the world production of sugar. The cultivation of sugar cane shows a dynamic development
which reflects growing demand for sugar and policies related to the energy sector in Brazil, where
large quantities of sugar cane and molasses are being processed for ethanol. Moreover sugar cane and
by-products of its processing are also used in other areas. Such strong competitive position of sugar
cane results from high yield per area unit and low production costs.