Wydatki na żywność w warunkach kryzysu gospodarczego z 2008 roku w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej Expenditure on food under the conditions of the economic crisis of 2008 in selected countries of Central-Eastern Europe
Kryzys gospodarczy z 2008 roku doprowadził do recesji w krajach rozwiniętych i w
większości krajów rozwijających się. Celem głównym artykułu była ocena wpływu skutków kryzysu
na wydatki na żywność w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Zmiany sytuacji
makroekonomicznej, wywołane kryzysem gospodarczym w niewielkim stopniu wpłynęły na poziom i
strukturę wydatków konsumpcyjnych, w tym wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe. Wyniki
badań potwierdzają ogólne znane prawidłowości, że wydatki na żywność, czyli na produkty
zaspokajające podstawowe fizjologiczne potrzeby człowieka, pomimo pogorszenia sytuacji
dochodowej ludności nie ulegają istotnym zmianom, ponieważ są niezbędne. Nie można odłożyć ich
w czasie i występuje brak możliwości zastąpienia produktów żywnościowych przez substytuty.
Niewielkie spadki wydatków na żywność w okresie kryzysu wynikają również z potrzeby
utrzymywania osiągniętego poziomu konsumpcji przez społeczeństwo, pomimo zmniejszania się ich
dochodów.
The economic crisis in 2008 caused recession in developed countries and in most
developing countries. The main aim of the study was to conduct an impact assessment of its effect on
food expenditures in selected Central-Eastern European countries. Changes in the macroeconomic
situation caused by the economic crisis slightly affected the level and structure of consumption
expenditures (expenditures on food and non-alcoholic beverages). The results confirm that the
expenditure on food (products that meet the basic physiological needs of human) did not significantly
change over time, despite the deterioration of the population's income, because these expenditures are
necessary. There is no possibility of replacing food with a substitute or postponing the consumption of
food for a later time. Slight decreases in expenditure on food during the crisis did, arise but there was
a need to maintain the achieved level of consumption by the public, despite the decline in their
income.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00