Oczekiwania i obawy związane z wprowadzeniem do obrotu produktów i żywności pochodzących z modyfikacji genetycznych Expectations and fears connected with the introduction of GMO products and food on the market
Praca ma charakter przeglądowy. Zawarte są w niej opinie konsumentów, wyniki badań
oraz analiza materiałów pochodzących z krajowych oraz zagranicznych źródeł literaturowych.
Przedstawione są zarówno korzyści oraz szanse, jak i zagrożenia związane z wpływem upraw roślin i
hodowlą zwierząt zmodyfikowanych genetycznie na produkcję żywności i ludzkie zdrowie.
Dodatkowo zawarte są przepisy prawne i regulacje obowiązujące w Polsce dotyczące możliwości
dopuszczenia na rynek produktów transgenicznych.
This paper provides an overview of problems posed by transgenic food. It covers the
consumers’ opinions, survey results, and analysis of material from various national and foreign
sources connected with the subject of genetically modified food. Moreover, the paper shows benefits
from and barriers for an increase in growing plants and breeding animals that are genetically modified,
as well as the potential impact of transgenic food production on human health. Additionally, it reviews
the legal provisions and regulations binding in Poland on genetically modified organisms, including
food.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00