The purpose of this study is an attempt to show the influence of farm economic size on the
quantity and quality features of the manpower resources. The valuation of the quantity features was
based on the number of fully employed workers working on farm. To valuate the quality features of
the manpower resources the level of general and agricultural education was analyzed. The analysis
showed that the most favourable structure of education featured farms which had 20 ESU of economic
size and above.
Celem niniejszego opracowania jest próba ukazania wpływu wielkości ekonomicznej na
cechy ilościowe i jakościowe zasobów pracy. Oceny cech ilościowych dokonano na podstawie liczby
osób pełnozatrudnionych pracujących w gospodarstwach. Dla oceny cech jakościowych zasobów
pracy przeprowadzono analizą poziomu wykształcenia ogólnego i rolniczego. Przeprowadzona analiza
wykazała, że najkorzystniejszą strukturę wykształcenia wyróżniały się gospodarstwa o wielkości
ekonomicznej 20 ESU i powyżej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00