Zmiany konkurencyjności polskich produktów żywnościowych w latach 2000-2007 Changes in the competitiveness of Polish agricultural products in the period of 2000-2007
The aim of the work was to investigate how the Polish integration with the EU structures
effected on the development of foreign trade, in particular in agricultural products. According to the
analysis, Poland’s participation in trade agreements triggered agricultural trade creation and diversion
effects. Moreover, the development of trade was caused also by the growing competitiveness of Polish
agricultural products in the world market.
Celem pracy było zbadanie skutków stowarzyszenia i integracji Polski ze strukturami Unii
Europejskiej dla rozwoju wymiany handlowej, ze szczególnym uwzględnieniem handlu towarami
rolno-spożywczymi. Wyniki przeprowadzonej analizy wskazały, iż uczestnictwo Polski w
porozumieniach handlowych wywołało efekt kreacji i przesunięcia w handlu artykułami rolno-spożywczymi. Wpływ na rozwój wymiany handlowej miała również rosnąca konkurencyjność
polskich produktów rolno-żywnościowych na rynku światowym.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00