Tytuł pozycji:
Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolnospożywczymi po akcesji do Unii Europejskiej
- Tytuł:
-
Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolnospożywczymi po akcesji do Unii Europejskiej
Changes in Polish foreign trade in agri-food products after accession to the European Union
- Autorzy:
-
Pawlak, K.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/573365.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2014, 14[29], 2
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest zidentyfikowanie zmian, jakie dokonały się w polskim handlu
zagranicznym produktami rolno-spożywczymi na skutek włączenia Polski w obszar Jednolitego
Rynku Europejskiego i przyjęcia zasad Wspólnej Polityki Handlowej Unii Europejskiej. Analizie
poddano wartość i saldo obrotów oraz strukturę geograficzną i asortymentową wymiany. Oszacowano
udziały Polski w wewnątrzwspólnotowym handlu wybranymi grupami artykułów rolno-spożywczych
oraz poziom specjalizacji eksportowej w zakresie najistotniejszych w strukturze polskiego eksportu
grup asortymentowych. Ponadto, wyznaczono względną intensywność ich eksportu, mierzoną
wartością eksportu przypadającą na 1 ha użytków rolnych lub jednego pełnozatrudnionego w sektorze
rolnym w odniesieniu do UE-27. Dowiedziono, że włączenie Polski w obszar JRE wywołało efekt
kreacji i przesunięcia handlu. W latach 2004-2012 z Polski eksportowano przede wszystkim
przetworzone warzywa i owoce, mięso, podroby i przetwory mięsne oraz artykuły mleczarskie.
W imporcie dominowały z kolei produkty innych stref klimatycznych, mające charakter
komplementarny w stosunku do produkcji krajowej.
The aim of the paper is to assess changes in Polish foreign trade in agri-food products after
joining the Single European Market and adopting the rules of Common Commercial Policy of the
European Union. The value and the balance of trade, as well as the geographical and commodity
structure of exchange were analysed. Both Poland’s shares in the intra-EU trade in selected groups of
agri-food products and the level of export specialisation in the field of the major product groups
exported from Poland were estimated. In addition, relative intensity of their export expressed as the
export value per 1 ha of agricultural land, or one full-time employee in the agricultural sector in
relation to the EU-27 was calculated. It has been proved that Poland’s accession to the SEM caused
the effect of trade creation and trade diversion. Preparations of fruit and vegetables, meat, offal and
meat preparations, as well as dairy products were the major products exported from Poland in 2004-
2012. The products coming from other climate zones, which are complementary to the domestic ones
predominated in import.