Wpływ integracji z Unią Europejską na działalność innowacyjną przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce The influence of Polish integration into the European Union on innovation activities of food processing industry enterprises in Poland
W artykule przedstawiono analizę działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przemysłu
spożywczego przed i po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Wykorzystano w niej dane
publikowane przez Główny Urząd Statystyczny. Przeprowadzona analiza wskazuje, że przystąpienie
Polski do Unii Europejskiej i nowe otoczenie, nie tylko konkurencyjne ale i regulacyjne, wpłynęło na
działalność innowacyjną przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Mimo rosnących nakładów na
innowacje producenci żywności nie wykorzystali w pełni istniejących możliwości zwiększenia
efektywności podejmowanej działalności innowacyjnej.
The paper presents an analysis of innovativeness in Polish food processing industry
enterprises before and after the Polish integration into the European Union. Data published by the
Central Statistical Office were used. The analysis proved that the integration into the European Union
and the competitive and regulatory environment had an effect on innovation activities of enterprises.
Despite a rising expenditure on innovations, producers of food products have not seized all
opportunities of increasing the effectiveness of innovation activities undertaken.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00