Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego na terenie Wielkopolski w aspekcie spełnienia wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej
Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego na terenie Wielkopolski w aspekcie spełnienia wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej Competitiveness of meat and dairy industry in the Wielkopolska region in the aspect of compliance with the European Union food law requirements
Wymagania prawa żywnościowego przyczyniły się do wzrostu konkurencyjności
przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego, m.in. przez modernizację infrastruktury tych
przedsiębiorstw. Z punktu widzenia zarządzania przedsiębiorstwem wprowadzenie systemu HACCP
powinno się traktować jak inwestycję, która w niedalekiej przyszłości przyniesie zwrot poniesionych
nakładów, zapewni łatwiejszy handel na rynku krajowym i międzynarodowym oraz da większe szanse
na utrzymanie starych i zdobycie nowych konsumentów. Przedsiębiorstwa branży mięsnej i
mleczarskiej, jako jedne z pierwszych były zobligowane do spełnienia wymagań unijnego prawa
żywnościowego. W porównywalnym stopniu przedsiębiorstwa obydwu branż, jako pozytywny skutek
spełnienia wymagań prawa żywnościowego (wdrożenie systemu HACCP) uznały m.in. wzrost
samokontroli pracowników, czy też podniesienie jakości wyrobów.
Requirements of food law contributed to an increase of competitiveness of meat and dairy
industry thanks to a modernization of plant infrastructure. The implementation of the HACCP system
from the point of view of company management should be treated as an investment which in the
future brings repayment of costs, guarantees easier foreign and domestic trade and gives an
opportunity to hold the old and to get new customers. Companies of meat and dairy industry were the
first obliged to comply with the requirements of the EU food law. Companies of both branches in the
same degree acknowledge, among other things, an increase of their employees’ self-control and an
increase of product quality as positive effects of meeting the EU food law requirements
(implementation of the HACCP system).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00