Praca przedstawia wybrane efekty zmian na rynku cukru w Polsce po integracji z UE.
Produkcja cukru w Polsce od roku 2003/4 do 2009/10 zmniejszyła się o 15,3%, a limity produkcyjne
o 7,5%. Integracja Polski z UE i wprowadzenie reformy rynku cukru wymusiło czterokrotne
ograniczenie liczby pracujących zakładów. Mimo to odznaczają się one zbyt małą wydajnością
przerobu w stosunku do fabryk we Francji i w Niemczech. Reforma rynku cukru spowodowała
niewielkie obniżenie cen cukru, ale nie spowodowała potanienia słodyczy. Zniesienie przez UE ceł na
importowany cukier po roku 2014/2015 spowoduje, że jego produkcja z buraków cukrowych w
Polsce stanie się nieopłacalna.
The work is focusing on selected effects of changes in sugar market in Poland after the
integration with the EU. Sugar production in Poland between years 2003/4 and 2009/10 was reduced
by about 15.3% and production limits by about 7.5%. Integration of Poland with the EU and
implementation of the sugar market reform have forced a quadruple reduction in the number of
working sugar plants. Yet they are still characterized by a too small processing capacity in relation to
factories in France and in Germany. The reform of sugar market has caused small cuts in sugar prices,
but it has not resulted in cheaper sweets. Abolishing the custom duties on imported sugar by the EU
after year 2014/15 will cause the unprofitability of sugar production from sugar beet in Poland.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00