Tytuł pozycji:
Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE
- Tytuł:
-
Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE
Profitability of pig breeding in Poland after integration with the EU
- Autorzy:
-
Szymanska, E.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/572235.pdf
- Data publikacji:
-
2007
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2007, 02(17)
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the research was to estimate the changes in profitability of production of pigs
for slaughter. The analysis included data from GUS (Central Statistical Office) and IERiGŻ (Institute
of Agricultural Economics and Food Economy), as well as information from farms in Wielkopolska
province that produced hundred or more porkers yearly and conducted accountancy within the Polish
FADN system in the 2004. The profitability of production of pigs for slaughter is influenced primarily
by the purchase prices of pigs and fodder costs. Polish accession to the EU has not stopped changes in
the conditions in the market of pork meat. During periods of adverse conditions most breeders do not
undertake any actions, but some farmers prolong the feeding period or decrease the size of sow herds.
In order to stabilize prices in the pig market the introduction of system solutions and new outlet
markets are being sought.
Celem badań było określenie zmian w opłacalności produkcji żywca wieprzowego w
Polsce po integracji z UE. W analizie wykorzystano dane GUS, IERiGŻ oraz informacje z
gospodarstw w Wielkopolsce, które produkowały 100 i więcej tuczników rocznie oraz prowadziły
rachunkowość w ramach polskiego FADN. Z badań wynika, że na opłacalność produkcji żywca
wieprzowego wpływają głownie ceny skupu trzody chlewnej oraz koszty pasz. Przystąpienie Polski
do UE nie zlikwidowało zmian koniunkturalnych na rynku wieprzowiny. W okresie dekoniunktury
większość producentów żywca wieprzowego nie podejmuje żadnych działań, ale część rolników
przedłuża okres tuczu albo zmniejsza stada loch. W celu stabilizacji cen na rynku trzody chlewnej
dąży się do wprowadzenia rozwiązań systemowych i poszukuje się nowych rynków zbytu.