Działania organizacji rządowych na rzecz zapewnienia odpowiedniej jakości produktów na przykładzie ryb i ich przetworów Contribution of govermmental organisatios to provision of quality to fish and fishery products
Introduction of European food law in Poland has caused changes in the governmental
activities aimed at ensuring the appropriate quality of food products including fishery products. Food
hygiene and food safety have gained in importance. However abolition of the obligatory Polish
Standards has significantly reduced the number of obligatory parameters that applied to fish and
fishery products. The abundance of regulations requires new detailed analyses.
Wprowadzenie w Polsce wspólnotowego prawa żywnościowego spowodowało zmiany w
zakresie działań organizacji rządowych na rzecz zapewnienia odpowiedniej jakości produktów, w tym
ryb i ich przetworów. Dużo większą rolę odgrywa zapewnienie odpowiedniej higieny produkcji i
bezpieczeństwa żywności. Zniesienie obowiązku stosowania Polskich Norm znacząco ograniczyło
zakres obligatoryjnych parametrów jakie muszą spełniać ryby i przetwory rybne. Mnogość przepisów
prawnych wymaga opracowywania ich szczegółowych analiz.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00