Tytuł pozycji:
Wpływ reformy rynku cukru w Unii Europejskiej na wyniki handlu cukrem w Polsce
- Tytuł:
-
Wpływ reformy rynku cukru w Unii Europejskiej na wyniki handlu cukrem w Polsce
The effect of the EU sugar market reforms on trade results for sugar in Poland
- Autorzy:
-
Artyszak, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/572187.pdf
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2013, 13[28], 3
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przedstawia zmiany w handlu zagranicznym cukrem, sprzedaży cukru kwotowego
i pozakwotowego oraz ceny zbytu cukru kwotowego w latach 2004–2012 w Polsce. Reforma rynku
cukru w Unii Europejskiej w 2006 r. spowodowała znaczne pogorszenie bilansu handlu zagranicznego
Polski tym produktem w ujęciu wartościowym. Dopiero od 2012 r. obserwuje się poprawę sytuacji.
Natomiast nasila się ujemny bilans w ujęciu ilościowym. Nie udało się osiągnąć jednego
z podstawowych celów reformy, czyli znaczącego obniżenia cen cukru. Ceny sprzedaży cukru przez
cukrownie po obniżeniu w latach 2007-2010, zaczęły wzrastać. Planowane w 2014 r., a obecnie
przesunięte na nieokreślony termin, zniesienie limitów produkcji cukru może spowodować okresowe
obniżenie jego cen na rynku Unii Europejskiej, ale w dłuższej perspektywie czasowej ich wzrost.
Zmiana ta spowoduje także dalsze pogorszenie salda handlu zagranicznego cukrem w Polsce, ze
względu na większe koszty produkcji cukru z buraka cukrowego niż z trzciny.
The article presents the changes in the foreign trade in sugar, sales quota and non-quota
sugar and the quota sugar sales prices during 2004-2012 in Poland. The reform of the sugar market in
the European Union in 2006 led to a significant deterioration in the balance of Polish foreign trade in
this product in terms of value. Only since 2012 has improvement been observed. However, there is a
growing negative balance in terms of volume. One of the main objectives of the reform, which was a
significant reduction in sugar prices, was not achieved. Sales prices of sugar by sugar factory, after
dropping in 2007-2010, began to increase. Planned in 2014, and now on hold for an indefinite term,
the abolition of sugar production limits may cause temporary reduction in EU market prices, but
growth in the long-term. This change will result in a further deterioration of the foreign trade balance
for sugar in Poland, due to the higher cost of production of sugar from sugar beets than from cane.